Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co bude s tím (ne)kouřením

Jak to podle posledních zpráv vypadá, budeme i nadále my nekuřáci muset i nadále zůstat pod terorem kuřácké menšiny.

Někdy se cítím, jakobych tohle všechno vykouřila. A to jsem nekuřák.

Tak já vám teda nevím, ale Česká republika je poslední země široko daleko, kde je ještě normální, že se v hospodách, restauracích a barech ještě kouří. Jako argumenty některých jedinců, že můžu jít do nekuřáckého podniků, jsou sice fajn, ale ty aby člověk pohledal. Navíc nevím, proč bych neměla mít i já možnost svobodně se rozhodnout, do jakého podniku půjdu na drink bez toho, aniž bych po odchodu z podniku smrděla jak kdybych vykouřila celý karton cigaret. To si po návratu domů musím hned mýt vlasy, které by jinak ještě den počkaly, a hlavně všechno oblečení musí taky hned do pračky. Jistě, staré oblíbené triky dát zakouřené svetry na topení jsou fajn a fungují, ale bohužel jen v topné sezóně. A to nechci vidět ty plíce, pleť, která dostává už tak zabrat atd.
Nevím, jestli jste někdo flámoval v některé ze zemí, kde se v podnicích nekouří. Moje první zkušenost byla před několika lety ve Finsku (tímto zdravím kamarádku Katalin ), kde jsme flámovali nejen s Finy do rána a mně bylo pořád divný, že nejsem unavená. Nejdřív jsem si myslela, že to bude tím, že jsem míň pila, myslím tedy alkohol, ale ve finále jsem zjistila, že to bylo "krystalicky" čistým vzduchem v hospodách a klubech.
I když Finové asi dost unavení byli, protože to, co jsem tam viděla ráno na ulicích, jsem teda nikdy před tím ani po tom neviděla a že jsem toho viděla už poměrně dost. No ale za jejich stav nemohly cigarety, ale neskutečná přemíra alkoholu. Lehká odbočka od tématu.

Teď jsem už několik měsíců v Římě, kde se taky v podnicích nekouří a navíc je spíš zvykem být neustále venku před bary, restaurace mají většinou předzahrádky, kde se teda kouřit smí, ale to aspoň nemá vliv na frekvenci mytí vlasů a praní svetrů. Proto, když jsem byla před pár týdny v Praze a šla jsem s přáteli na drink (tímto zdravím Martinu a Vojtíška), ta zahulenost celé mé osoby včetně oblečení, mně opět pěkně otrávila. A bohužel v Praze není moc zvykem stát s drinkem před podnikem, natož pak po 22:00, protože všichni Pražáci chodí spát se slepicemi, asi L

Abych teda byla trochu seriózní, v poslední době vychází různé výzkumy veřejného mínění, podle kterých si většina lidí přeje chodit do restaurací a jiných podniků, kde se nekouří. Navíc kuřáků je ve společnosti výrazná menšina, těch pravidelných asi čtvrtina.  (zdroje např. Ipsos http://www.ipsos.cz/tiskove-zpravy/78-cechu-si-preje-zakaz-koureni-v-restauracich-pridavaji-se-i-kuraci-restaurace-na-to, http://www.ipsos.cz/tiskove-zpravy/zakon-o-zakazu-koureni-v-restauracich-uchrani-pred-zavislosti-30-nezletilych-kuraku nebo Stenmark http://stemmark.cz/download/press_release_koureni_2013.pdf)

Takže tímto apeluji na veškerou tabákovou lobby, naše pány hlavně modré poslance a jiné, začněte myslet na tu strašnou spotřebu šampónů a pracích prášků a elektřiny a vody a času. Nakonec mi z toho vyplývá, že možná za tím vším ve finále žádná tabáková lobby není, to by bylo moc jednoduché. 

Pokud za tím vším, dle mé hypotézy žádná tabáková lobby není, tak by mne vážně zajímalo, proč jsou někteří politici proti zákazu. A argumenty o svobodě podnikání jsou kecy. Je snad podnikatel v pohostinství něco víc než já, Táňa nebo vy čtenáři tohoto textu?

 

Autor: Tatiana Wartuschová | sobota 1.6.2013 19:45 | karma článku: 35,86 | přečteno: 4091x
  • Další články autora

Tatiana Wartuschová

Něco k římské kuchyni

aneb Pokud se třeba chystáte výhledově do Říma, tak abyste neumřeli hlady :-) Spousta lidí si myslí, že italská kuchyně jsou jen těstoviny a pizza.

21.1.2016 v 12:12 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2669x | Cestování

Tatiana Wartuschová

Kam na zmrzku v Římě

Teploty začínají stoupat, blíží se léto a tak je na místě pár doporučení, kam na zmrzlinu. Pro Římany je zmrzlina celoroční záležitost. Většina zmrzlináren má otevřeno po celý rok a to plnou nabídku. A na rozdíl od Čech nemají zavírací hodinu v podvečer, ale mají otevřeno dlouho do noci.

16.5.2014 v 12:31 | Karma: 12,61 | Přečteno: 2874x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Tak nám začala plážová sezóna aneb kam z Říma k moři

Kbybyste náhodou měli už dost toho chození po věčném městě a parky by vám k odpočinku nestačily, no, prostě kdybyste se chtěli někde vyvalit na pláži a užívat sluníčka a moře, mám tady pro vás pár tipů, které jsou relativně finančně a časově nenáročné. Pár doporučení mám i pro ty, kteří chtějí k moři, ale nechtějí se u něj jen válet.

12.5.2014 v 17:20 | Karma: 21,49 | Přečteno: 18215x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Jaro v Římě aneb Maledetta Primavera .....

Jaro už je tady, sluneční paprsky ťukají na dveře a tak tady mám typů, kdybyste se chtěli do věčného města vydat právě v tomto období. Jaro je určitě na návštěvu města rozhodně lepší období než horký srpen. Určitě se tak nezapotíte, tak lehce se nespálíte a nebude vám líto, že se místo chození po památkách, neválíte u moře. Ale už můžete chodit v krátkém rukávu, jíst zmrzliny co se do vás vejde a pokud zrovna není po dešti, relaxovat na trávnících v některém z římských parků.

8.4.2014 v 10:30 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Ženy v politice - chtějí to vůbec?

Tak se sama sebe občas ptám, kdo jsou lidé, kteří vedou náš stát. Jde jim opravdu o to, aby naše země vzkvétala a lidé se měli lépe, jak hlásí ve svých předvolebních programech. Možná na začátku někteří z nich s těmito ideály do politiky jdou, ale pak...názor si každý jistě udělá sám. Vím, že v tom jsou různé tlaky různých nejen lobbystických skupin atp., ale občas mi politika připadá, že si chlapci hrají na dvorku a hádají se o to, kdo má víc kuliček v jamce.

18.3.2014 v 16:30 | Karma: 8,66 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4607x
Prostě se chci podělit o své názory na to, co se děje kolem a taky dát pár rad ohledně cest do Říma. Více informací pro cesty do Říma najdete na mém webu http://www.rimnadosah.cz