Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doprava v Římě aneb zlatá pražská MHD (i jak z letiště)

Jedno ze základních slovíček, které byste měli znát, pokud se budete pohybovat po Římě MHD je slovo SCIOPERO nebo-li STÁVKA. Zaměstnanci místní MHD (Atac = DPP) jsou organizováni asi v 5 odborových svazech a co je fajn, že nestávkují všichni najednou. Takže občas i nějaký autobus přijede. Ze zkušeností jezdí metro A, ale nevím, z jakého důvodu snad nikdy nejezdí metro B. většinou se stávkuje v pátek mezi 8:30 – 17:00, ale stávkují i noční spoje. Každopádně informace o tom, zda se zrovna plánuje stávka, najdu většinou na www.wantedinrome.com. V červnu byly například hned tři.

zdroj:TW

Z letiště do centra

Do Říma lítá ČSA, Smartwings a Wizzair a všechny tři společnosti létají na hlavní letiště Fiumicino.

Když dorazíte na letiště Fiumicino, připravte se na to, že u pásu, kde se vyzvedávají kufry, bude hromada lidí, protože většinou na jeden pás vykládají kufry z víc příletových destinací. Není nad klidnou Ruzyň. Někdy se tak stane, že můžete na kufr čekat i půl hodiny a více podle toho, kolik zrovna přistane letadel.

Dejte si v klidu kávičku, kufry neutečou. Stánek uvidíte hned jak vejdete do prostoru s pásy.

Do Říma se pak můžete dostat různými způsoby. Pokud pro vás nepřijedu třeba zrovna já , tak můžete jet vlakem, busem nebo taxi.

Expres vlakem na hl. nádraží Termini, kolem kterého je poměrně dost hotelů, ale pokud budete chtít chodit po hlavních památkách a nejezdit všude MHD, tak bych hledala oblast blíž k řece. Cena je 14 euro.

Další varianta je regionální vlak, který stejně jako expres vlak, má na letišti konečnou. Ten vám zastaví například na Trastevere, takže se mrkněte, kde máte ubytování a někdy se prostě vyplatí jet spíš tím regionálním, který jezdí cca každých 20 minut a třeba na Trastevere jede 28 minut. Stojí 8euro. Toto se Vám vyplatí, pokud máte ubytování ve čtvrti Trastevere, kolem Campo dei Fiori, Pantheon, Piazza Venezia, max. Piazza Navona. Z nádraží Trastevre vemte tram č. 8 (jiná tam stejně nejezdí) směr Largo Argentina, resp. Piazza Venezia.

více informací k vlakům zde http://www.adr.it/web/aeroporti-di-roma-en-/pax-fco-train

Bus na buď na Termini nebo blízko Vatikánu nebo vyjde levněji cca 5 – 8 euro, cesta trvá o něco déle, cca 55 minut. Na letišti jsou ukazatele, takže bus lehko najdete a prostě vemte ten první, který vás na Termini doveze.

http://www.adr.it/web/aeroporti-di-roma-en-/pax-fco-bus

Taxi je asi nejpohodlnější v tom, že nemusíte adresu vašeho ubytování pracně hledat, ale pokud nejedete 4, tak vás vyjde nejdráž. Ceny do centra jsou fixní. Ten druhý tarif uvedený na odkazu níže znamená uvnitř Aureliánských hradeb, což je centrum, ale je dobré se podívat na mapu, jestli vaše ubytování je opravdu uvnitř hradeb.

http://www.adr.it/web/aeroporti-di-roma-en-/pax-fco-taxi

Nebo si pronajměte auto, ale připravte se na adrenalin (detaily někdy příště)

MHD v Římě – jeden lístek stojí 1,5Euro a platí 100 minut. Denní stojí 6Euro. Pokud budete bydlet v centru a budete chodit pěšky, tak se vám denní ani nevyplatí.

Metro má dvě trasy, zavírá večer ve 23:30, v pátek a v sobotu 1:30 (odjezdy posledních vlaků z konečné). Jezdí dost často, hlavně červená trasa cca 2-3 minuty a to i o víkendech. No, někdy se to sekne. Onehdá jsem pospíchala a v protisměru přijely 4 vlaky a mne nic, tak jsem místo těch 3 minut, čekala víc než 10. Děs. S tím se prostě musí počítat. Modrá trasa má intervaly trochu delší.

Autobusy a tramvaje mají jízdní řády jen z konečné, takže pokud Vám jeden den pojede bus v 9:40, druhý den Vám může přijet trochu jinak, záleží na tom, jak se zrovna zasekne v dopravní zácpě. Tramvaje jsou v tomto směru jistější. Noční autobusová doprava je taky OK, občas ji využívám i já (tady spíš záleží, v jaké čtvrti bydlíte kvůli bezpečnosti).

Jízdní řády autobusů nemají vyznačené všechny zastávky, ale třeba jen ulici, která je dlouhá 2 km a je na ní třeba 8 zastávek a vy musíte sledovat, kde právě vystoupit. Dost nepraktické, pokud nevíte, kde zrovna jste. Ale stačí se zeptat řidiče, nebo spolucestujících, kteří sice povětšinou nemluví anglicky, ale jsou ochotní a poradí, kde vystoupit.

Pokud chcete, aby vám autobus na zastávce zastavil, tak si na něj musíte mávnout. Když chcete vystupovat, tak je nutné dát znamení řidiči (podobný systém jako např. v Londýně). Co je důležité, Římani nastupují hlava nehlava, zásadně ti, kteří stojí u dveří, nevystoupí, aby vás pustili ven, takže se prostě musíte prodrat. A začít se prodírat ještě dřív než autobus zastaví. Nechápu moc ten jejich zavedený systém, že se nastupuje předními a zadními dveřmi a vystupuje prostředními. Ne všichni to dodržujeme, připadá mi to dost nepraktické. Ale může se stát, že se při vystupování prostě ty zadní dveře neotevřou, tak buď houknout na řidiči, nebo běžet k prostředním.

Po zkušenostech z Říma, díky za pražské MHD. To pak pochopíte, proč tady většina lidí jezdí autem na skútrech. Já teda jezdím přes den "sockou", ale večer jedině autem.

Na to, jak se kam dostat se můžete podívat sem http://atac.roma.it/index.asp?lingua=ENG, ale většinou to ukáže jen jednu variantu z možných třeba pěti, ale lepší něco než nic.

 Na přechodech pro chodce nemá chodec přednost (v praxi), takže pozor, ať vás nesmete nějaký skútr nebo teda i auto.

Doprava v Římě je jeden velký chaos, ale pokud nebudete řídit, tak se tím prostě bavte. K Římu to patří.

Nejlepší na poznávání Říma je podle mě jezdit na skútru. Neuchodíte se, stihnete toho víc vidět, všude zaparkujete, ale chce to trochu odvahy, pokud nemáte dost praxe. Mne tady vždycky někdo vozí a je to ta nejlepší věc.

Každopádně existují v centru půjčovny, kde vám Vespu pronajmou (třeba na ulici Cavour při výstupu z metra). http://www.rentinrome.info/

Tak zde existují půjčovny kol, ale to jsem ještě nezkoušela.

1) Řím je dost kopcovitý, taky byl vystaven na sedmi pahorcích

2) kola se dost kradou

3) nejezdím kvůli autům na kole ani po Praze natož v Římě

 Ale jestli přece jen neodoláte, zkuste Bici & Baci.

Autor: Tatiana Wartuschová | čtvrtek 25.7.2013 17:55 | karma článku: 20,53 | přečteno: 9617x
  • Další články autora

Tatiana Wartuschová

Něco k římské kuchyni

aneb Pokud se třeba chystáte výhledově do Říma, tak abyste neumřeli hlady :-) Spousta lidí si myslí, že italská kuchyně jsou jen těstoviny a pizza.

21.1.2016 v 12:12 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2669x | Cestování

Tatiana Wartuschová

Kam na zmrzku v Římě

Teploty začínají stoupat, blíží se léto a tak je na místě pár doporučení, kam na zmrzlinu. Pro Římany je zmrzlina celoroční záležitost. Většina zmrzlináren má otevřeno po celý rok a to plnou nabídku. A na rozdíl od Čech nemají zavírací hodinu v podvečer, ale mají otevřeno dlouho do noci.

16.5.2014 v 12:31 | Karma: 12,61 | Přečteno: 2874x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Tak nám začala plážová sezóna aneb kam z Říma k moři

Kbybyste náhodou měli už dost toho chození po věčném městě a parky by vám k odpočinku nestačily, no, prostě kdybyste se chtěli někde vyvalit na pláži a užívat sluníčka a moře, mám tady pro vás pár tipů, které jsou relativně finančně a časově nenáročné. Pár doporučení mám i pro ty, kteří chtějí k moři, ale nechtějí se u něj jen válet.

12.5.2014 v 17:20 | Karma: 21,49 | Přečteno: 18215x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Jaro v Římě aneb Maledetta Primavera .....

Jaro už je tady, sluneční paprsky ťukají na dveře a tak tady mám typů, kdybyste se chtěli do věčného města vydat právě v tomto období. Jaro je určitě na návštěvu města rozhodně lepší období než horký srpen. Určitě se tak nezapotíte, tak lehce se nespálíte a nebude vám líto, že se místo chození po památkách, neválíte u moře. Ale už můžete chodit v krátkém rukávu, jíst zmrzliny co se do vás vejde a pokud zrovna není po dešti, relaxovat na trávnících v některém z římských parků.

8.4.2014 v 10:30 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Ženy v politice - chtějí to vůbec?

Tak se sama sebe občas ptám, kdo jsou lidé, kteří vedou náš stát. Jde jim opravdu o to, aby naše země vzkvétala a lidé se měli lépe, jak hlásí ve svých předvolebních programech. Možná na začátku někteří z nich s těmito ideály do politiky jdou, ale pak...názor si každý jistě udělá sám. Vím, že v tom jsou různé tlaky různých nejen lobbystických skupin atp., ale občas mi politika připadá, že si chlapci hrají na dvorku a hádají se o to, kdo má víc kuliček v jamce.

18.3.2014 v 16:30 | Karma: 8,66 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4607x
Prostě se chci podělit o své názory na to, co se děje kolem a taky dát pár rad ohledně cest do Říma. Více informací pro cesty do Říma najdete na mém webu http://www.rimnadosah.cz