Tak nám začala plážová sezóna aneb kam z Říma k moři

12. 05. 2014 17:20:00
Kbybyste náhodou měli už dost toho chození po věčném městě a parky by vám k odpočinku nestačily, no, prostě kdybyste se chtěli někde vyvalit na pláži a užívat sluníčka a moře, mám tady pro vás pár tipů, které jsou relativně finančně a časově nenáročné. Pár doporučení mám i pro ty, kteří chtějí k moři, ale nechtějí se u něj jen válet.

radynacestu.cz

1. května začala oficiálně plážová sezóna, ale podle teploty venku, nebo spíš podle toho poměrně chladného vzduchu, to na koupání zatím moc není. Nicméně někteří jedinci využívají každé příležitosti a sluní se o sto šest. Pár starších dam v bikinách jsem viděla za krásných slunných dní na pláži už v únoru.

Takže kam teda za mořem? Záleží na tom, jestli máte auto nebo jste odkázáni na hromadnou dopravu a taky na tom, kolik máte času.


Pokud musíte spoléhat jen na MHD, nejjednoduší jet k moři do Ostie (ano, tam, kam jsem už radila jít na oběd). Ostia je částí Říma, takže se tam dostanete na normální MHD jízdenku (1,5 Euro). Doporučila bych to spojit s dopolední návštěvou antického města Ostia Antica, které byla za starého Říma významným přístavem, kde se překládalo zboží z námořních lodí na lodě říční a po řece se pak zboží přepravovalo do 20 km vzdáleného Říma. Návštěva zabere cca 3 hodiny, počítejte s tím, že tam nejsou nikde fontánky s pitnou vodou. Ostia Antica se dá rovnat Pompejím, minimálně co se zachovlosti týče. A opravdu si můžete projít celé město. A ano, moře je dnes zhruba o 5 km dál.

Odpoledne pak do Ostie, vystupte z vlaku na konečné Colombo. Odtamtud bus č. 07, který vás zaveze jižním směrem na velké písčité volné pláže, tzv. cancelli (kančeli). Je to tak 5 - 10 minut. Pěšky nechoďte, je to opravdu dost daleko. Jednou jsem to zkusila, neměl mi kdo poradit, a už nikdy více. Vstupních bran je několik a můžete si de facto vybrat, u které vystoupíte. Nebojte se kohokoli zeptat, i řidič vám řekne, kde vystoupit. O víkendu doporučuju autobus i v případě, že máte auto, protože zaparkovat je věcí jen pro otrlé, ostatně jako kdekoli v Římě. Moc tady nepočítejte s lehátky a slunečníky, ale jsou zde toalety, nějaké to občertsvení či restaurace. Na tyto pláže jezdí i cizinci žijící v Římě, protože prostě nemají auto a je to nejpohodlnější, nejbližší a nejlepší moře u Říma.

Pokud byste hledali více čisté moře než to římské, můžete jet vlakem na sever od Říma do Santa Marinella, kam cesta trvá zhruba hodinu a za jízdenku zaplatíte cca 4,60 Euro . Záleží, z jaké stanice budete odjíždět - můžete jet z Termini, Ostiense, Trastevere nebo San Pietro. Pokud pojedete o víkendu, doporučuju jet brzy ráno, jinak na hlavní pláži nenajdete jediné volné lehátko a vězte, že bez slunečníku, či lehátka se stříškou, se tam fakt v létě neobejdete. Nevýhodou tohoto letoviska je, že pláž je poměrně malá a volných pláží bez nutnosti lehátka je velmi poskrovnu.

Pokud byste dali přednost spíše volné pláži bez nutnosti platit za lehátko či slunečník, hezkým místem je Santa Severa, kde je také poměrně fajn moře, písčitá a dost velká pláž. Je to jednu zastávku před Santa Marinella, takže platí odjezdy ze stejných stanic. Dominantnou tohoto malebného městečka je středověký hrad.

Nikam blíž k Římu směrem na sever bych vlakem nejela, protože moře je fakt špinavé. To pozná na pohled i suchozemec, že to moře prostě není modré. I když některé destinace jako např. Ladispoli mají také svá specifika a zajímavosti. V Ladispoli najdete na plážích černý písek. Pokud se ptáte proč, tak ten písek býval kdysi láva. V Ladispoli se můžete také procházkou po pláži dostat až k antické římské Ville di Pompeo.

Jedinou destinaci mírně na sever od Říma, kterou bych doporučila je Fregene, které je tradiční víkendovou destinací Římanů, v posledních letech je hodně in pro všechny, kdo chtějí být trochu chic. Pokud máte auto vyražte, Fregene je vyhlášené pro svá aperitiva na pláži. Nejvyhlášenějším místem je asi Singita http://www.singita.it/eng/index.php, kde zhruba kolem 18:00, rozloží po pláži obrovské bílé plachty, vy si jednu zaberete a pak tam relaxujete, popijíte třeba Mojito z litrového džbánu a pozorujete úžasný západ slunce. Romantika jak z filmu, co si budeme povídat. Až je vám té romantiky někdy do pláče, především pokud jste singl, po někom toužíte a ve výhledu směrem k moři a k tomu romantickému západu slunce vidíte siluetu dvojice....no, toto období mám naštěstí za sebou :-)

Jinak ve Fregene je pláží nespočet, vybavení je fakt na úrovni, jen to má jednu chybu. Moře je tam neskutečně špinavé. Na svědomí to Tiber, který se u Fregene vlévá do moře a mořské proudy prostě tu špinavou vodu ženou směrem k severu. A čistička nikde. Pokud tedy zatoužíte se jen do Fregene podívat, doporučuju spíše pláže více na sever, to je napravo od hlavní příjezdové cesty.

Fregene je kromě moře a aperitiva u zapadajícího slunce zajímavé také tím, že zde velmi rádi pobývali osobnosti filmového nebe jako Federico Fellini, Marcello Mastroiani a jiní, ale také Alberto Moravia.

A pokud hledáte fakt čisté moře a máte aspoň den času, tak za koupání stojí destinace směrem na jih jako Sabaudia, Sperlonga či Gaeta. Cesta do Sperlongy zabere tak 2 hodiny, takže doporučuji tyto destinace minimálně jako dvoudenní akce. Nebo hodně brzy ráno vyjet s poměrně pozdním večerním návratem.


Do Sperlongy se dostanete vlakem - vystupte na zastávce Fondí a dále se pak do Sperlongy dostanete autobusem. Nebojte, nebudete jediní cizinci. Kromě krásného moře je Sperlonga známá tzv. Tiberiovou jeskyní, která je pozůstatkem Tiberiovi vily.

Do Gaety se dostanete vlakem - vystupce na zastávce Formia a pak autobusem, který jezdí každých 20 minut až do Gaety. Autobus má zastávku hned u pláže Serapo.

Sabaudia je veřejnou dopravou z Říma trochu prekérka, takže doporučuju auto.


Pokud máte psa, můžete s ním vyrazit na Baubeach. Pláže se nachází v Maccarese nedaleko Fregene.Psy tu mají totální luxus, vlastní slunečníky, misky na vodu, psí sprchu a hlavně spoustu psích kamarádů :-) Vstup je 4 euro, sezónní permaentka 13 euro. Nutný očkovací průkaz psa sebou.

Pokud Vás zajímá kiting a chtěli byste si to zkusit, tak určitě Fregene vedle pláže Singita nebo Ostia cancello č. 1.

Jinak můžete využít příležitosti zahrát si beach volejbal nebo beach tenis. Ten je tady dost populární.

Pokud se zeptáte Římanů zda Ostia či Fregene, nedostanete vždy jednoznačnou odpověď. Moře je prostě lepší v Ostii, zábava ve Fregene. Někteří ohrnují nad Ostií nos, že je lidová, ale podle mne je Fregene zase moc snobské. Záleží na vkusu. No ale nejdůležitější je si to užít!!!

Pár rad na závěr - vzhledem k tomu, že je písek v okolí Říma lávového původu, tak to má za následek to, že se písek na slunci hodně, ale opravdu hodně rozpálí, takže bosou nohou nepřejdete nikam. Pokud si myslíte, že ano, tak opravdu ne. Hlavně pokud máte děti, tak určitě jim vemte k moři spíš zavřené botičky, protože přece jen do pantoflí se ten písek dostane. A pálí.

Pokud si budete chtít na pláži od všudepřitomných bangladéšanů koupit třeba pivo, tak rozhodně smlouvejte.

Na plážích taky seženete levně plavky. Levněji než v obchodech a kvalita je celkem dobrá. Počkejte si, až pojedou kolem vás. To poznáte. A dámy, neodoláte. :-)

Klidně si sebou přinesete svačinu, vodní meloun, vodu atd. italové to posledních pár let už dělají taky. Ale takové spaghetti alle vongole na pláži nebo jiná dobrůtka taky není k zahození. Ciao zase příště

Autor: Tatiana Wartuschová | pondělí 12.5.2014 17:20 | karma článku: 21.31 | přečteno: 18167x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 469 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4601

Prostě se chci podělit o své názory na to, co se děje kolem a taky dát pár rad ohledně cest do Říma. Více informací pro cesty do Říma najdete na mém webu http://www.rimnadosah.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...