Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam na zmrzku v Římě

Teploty začínají stoupat, blíží se léto a tak je na místě pár doporučení, kam na zmrzlinu. Pro Římany je zmrzlina celoroční záležitost. Většina zmrzlináren má otevřeno po celý rok a to plnou nabídku. A na rozdíl od Čech nemají zavírací hodinu v podvečer, ale mají otevřeno dlouho do noci.

Zmrzlinu si opravdu můžete dát kdekoli a kdykoli. V mnoha případech nahradí i oběd. Tak je vydatná. Ceny za tu nejmenší se pohybují mezi 2 - 2,50 Euro a většinou si můžete dát dvě příchuti. Ta nejmenší je ale hodně velká, takže pokud nemáte moc hlad, dejte si spíš některou z ovocných nesmetanových. Vždy si můžete vybrat, jestli do kornoutku nebo do kelímku. Pokud si zmrzlinu kupujete s někým na půl, je lepší kelímek, protože ty zmrzliny prostě občas z kornoutku při tom sdílení padají :-)

V Římě jsou poměrně rozšířené zmrzlinárny, které se specializují na výrobu vlastní zmrzliny se zvláštními příchutěmi. S příchutí zázvoru, levandule, růží, piva atp. Pokud uvidíte nápis gelato artigianale, tak se jedná právě o zmrzliny vlastní výroby.

Oblíbená je také jogurtová zmrzlina, která je výborným dezertem místo klasické zmrzliny nebo jiných moučníků. Jogurtovou zmrzlinu si můžete dát s různými typy ovoce, nutellou a oříšky a tak.

Takže kam na tu zmrzlinu zajít.

Oblíbené jsou řetězce zmrzlin Grom, kde mají sicilskou zmrzlinu. Cena je o něco vyšší a hlavně tam jsou vždycky fronty. Popravdě, já Grom vynechávám. Ale kdybyste ji přece jen chtěli ochutnat tak u Campo de'Fiori na Via dei Giubbonari nebo na rohu piazza Navona (na via Agonale 3) a v oblasti za parlamentem cestou k Pantheonu na via della Maddalena .

Když už budete na via della Maddalene, tak stojí za to zmrzlinárna Della Palma, kde mají přes 150 druhů zmrzlin - třeba 10 různých čokoládových příchutí, ale najdete tu i zmrzlinu vyrobenou ze sojového mléka.

Objevila jsem další řetězec, kde se fronty jako u Gromu nestojí (asi není v Trip Advisoru) a ten se jmenuje Flor. Jednu pobočku najdete na rohu Campo de' Fiori, v č. 51. Jejich citrusová zmrzlina, v níž cítíte i mandarinky, je prostě úžasná.

Fata Morgana patří mezi zmrzlinárny, kde mají hlavně gelato artigianale. Najdete ji ve čtvrti Monti na piazza degli Zingari. Čtvrť Monti má vůbec svoje kouzlo, není tam tolik turistů jako třeba na Trastevere a je to spíše taková umělecká čtvrť s autorskými butiky. Prostě si dejte zmrzlinu, sedněte si na lavičku a užívejte si atmosféru. V centru pak najdete další pobočku na Trastevere v ulici via Roma Libera nebo na via Laurina mezi piazza del Popolo a Španělskými schody.

Ciuri Ciuri - sicilskou pasticcerii, kde mají i zmrzlinu nebo taky granitu. Granita na první pohled vypadá jako rozpuštěná zmrzlina nebo jako sorbet, těžko se to popisuje, každopádně se podává ve formě jakoby to byl nápoj. Je to velmi osvěžující varianta pokud nechcete pořád jíst zmrzlinu a chcete vyzkoušet něco nového. Granita se podává v různých příchutích. Původně je tento nápoj ze Sicílie.

V Římě pak na ulicích můžete vidět stánky s takovou hodně jednodušší a levnější varianto granity. Římani jí říkají gratachecca a jedná se vlastně o nadrcený, spíše nastrouaný led zalitý sirupem jakékoli příchutě. Je to strašně sladké, no prostě zmrzlá voda se spoustou sladkého sirupu, ale římská mládež na gratacheccu nedá dopustit. Led se nedrtí, vlastně se strouhá množství podle potřeby z velkého ledového bloku. Pokud budete v Římě v létě a půjdete večer na Isola Tiberina, těsně před mostem ze strany Trastevere uvidíte množství lidí, kteří kolikrát blokují dopravu, protože si jdou právě pro svoji gratecheccu.

Vrátím se zase k sicilským specialitám. Zmrzlina se kromě klasicky do kornoutku či kelímku podává i briošce. Ano, také jsem se tomu divila, ale je to tak. Ciuri Ciuri najdete ve čtvrti Monti na via Leonina 18/20, u Colossea na via Labicana 126/128, v blízkosti piazza Navona směrem na Campo de' Fiori na Largo Teatro della Valle a na Trastevere na náměstí San Cosimato.

Gelaterii del Teatro na via dei Coronari 65-66 (mezi piazza Navona a Andělským hradem) jsem dlouho odolávala. Nemám ráda místa, kde je to přeplněné turisty, protože se o tom píše v Trip advisoru a každém římském plátku pro cizince. Ale tahle zmrzlina za to fakt stojí. Zrovna teď jsem si tam dávala kombinaci ananasovo mátové a jahody se šampaňským.  

No a kdybyste té zmrzliny ještě neměli dost, každý rok se koná zmrzlinový festival v Auditoriu Parco della Musica. Tento rok datum konání festivalu připadá na 15 - 18. května, takže to možná ještě stihnete.

Autor: Tatiana Wartuschová | pátek 16.5.2014 12:31 | karma článku: 12,61 | přečteno: 2874x
  • Další články autora

Tatiana Wartuschová

Něco k římské kuchyni

aneb Pokud se třeba chystáte výhledově do Říma, tak abyste neumřeli hlady :-) Spousta lidí si myslí, že italská kuchyně jsou jen těstoviny a pizza.

21.1.2016 v 12:12 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2669x | Cestování

Tatiana Wartuschová

Tak nám začala plážová sezóna aneb kam z Říma k moři

Kbybyste náhodou měli už dost toho chození po věčném městě a parky by vám k odpočinku nestačily, no, prostě kdybyste se chtěli někde vyvalit na pláži a užívat sluníčka a moře, mám tady pro vás pár tipů, které jsou relativně finančně a časově nenáročné. Pár doporučení mám i pro ty, kteří chtějí k moři, ale nechtějí se u něj jen válet.

12.5.2014 v 17:20 | Karma: 21,49 | Přečteno: 18215x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Jaro v Římě aneb Maledetta Primavera .....

Jaro už je tady, sluneční paprsky ťukají na dveře a tak tady mám typů, kdybyste se chtěli do věčného města vydat právě v tomto období. Jaro je určitě na návštěvu města rozhodně lepší období než horký srpen. Určitě se tak nezapotíte, tak lehce se nespálíte a nebude vám líto, že se místo chození po památkách, neválíte u moře. Ale už můžete chodit v krátkém rukávu, jíst zmrzliny co se do vás vejde a pokud zrovna není po dešti, relaxovat na trávnících v některém z římských parků.

8.4.2014 v 10:30 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Ženy v politice - chtějí to vůbec?

Tak se sama sebe občas ptám, kdo jsou lidé, kteří vedou náš stát. Jde jim opravdu o to, aby naše země vzkvétala a lidé se měli lépe, jak hlásí ve svých předvolebních programech. Možná na začátku někteří z nich s těmito ideály do politiky jdou, ale pak...názor si každý jistě udělá sám. Vím, že v tom jsou různé tlaky různých nejen lobbystických skupin atp., ale občas mi politika připadá, že si chlapci hrají na dvorku a hádají se o to, kdo má víc kuliček v jamce.

18.3.2014 v 16:30 | Karma: 8,66 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika

Tatiana Wartuschová

Doprava v Římě aneb zlatá pražská MHD (i jak z letiště)

Jedno ze základních slovíček, které byste měli znát, pokud se budete pohybovat po Římě MHD je slovo SCIOPERO nebo-li STÁVKA. Zaměstnanci místní MHD (Atac = DPP) jsou organizováni asi v 5 odborových svazech a co je fajn, že nestávkují všichni najednou. Takže občas i nějaký autobus přijede. Ze zkušeností jezdí metro A, ale nevím, z jakého důvodu snad nikdy nejezdí metro B. většinou se stávkuje v pátek mezi 8:30 – 17:00, ale stávkují i noční spoje. Každopádně informace o tom, zda se zrovna plánuje stávka, najdu většinou na www.wantedinrome.com. V červnu byly například hned tři.

25.7.2013 v 17:55 | Karma: 20,53 | Přečteno: 9617x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4607x
Prostě se chci podělit o své názory na to, co se děje kolem a taky dát pár rad ohledně cest do Říma. Více informací pro cesty do Říma najdete na mém webu http://www.rimnadosah.cz