Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přežít návštěvu Říma a neuštvat se (letní varianta)

Když vidím ty chudáky turisty ploužící se unaveně po rozpálených kočičích hlavách věčného města, zatímco Římani si užívají u moře nebo přinejmenším tráví horké dny v klimatizaci nebo alespoň ve stínu, je mi jich upřímně líto. Proto, pokud chcete přijet do Říma, si předem ujasněte, co opravdu chcete v Římě dělat, abyste se neuštvali.

autor: TW

Variant, co dělat je několik:

1) památky

2) jídlo + pití

3) shopping

4) jen tak se flákat a nasávat atmosféru města + třeba nějaká kultura

 

Památky

Pokud chcete během víkendu stihnout památky, tak si obujte pohodlné boty a můžete vyrazit. Je důležité si stanovit priority, protože jinak večer padnete.

Pokud se chcete vyhnout davům turistů na některých obzvlášť exponovaných místech např. v Pantheonu, bazilice sv. Petra (Vatikán) nebo Andělském hradu nebo jen tak nasávat atmosféru míst, doporučuje vřele se jít projít po městě ještě před snídaní, třeba vyrazit už před 7:00, kolem 9:00 dorazit na místo určení, užít si to bez hromady turistů.

 

 

Pak si dát v baru snídani po Římsku, tj. kapučíno a nějaký sladký croissant neboli cappuccino a cornetto, pak se jít podívat někam, kde se nemusíte mačkat uvnitř, třeba piazza Navona, Španělské schody apod., po obědě, tj. kolem 14:00 si dát šlofíka a kolem 15:00 – 16:00 opět vyrazit do ulic. Tím se vyhnete letnímu největšímu horku a hlavně, teď v létě jsou obchody a většina kostelů do cca 15:30 - 16:00 zavřené. A pak zůstat v ulicích zase až do noci. To to ve městě nejvíc žije.

Pokud máte týden, doporučuju památky navštěvovat dopoledne a odpoledne si zajít do jednoho z parků, na nákupy nebo se prostě jen tak flákat.

Vatikán a Sixtinská kaple je sice výborný tahák, ale Řím není jen Vatikán. Pokud máte jen víkend, tak Sixtinskou kapli vynechte, zabijete tím jinak totiž celé dopoledne. Za prvé jsou fronty a pak než se dostanete do samotné kaple, musíte projít téměř celá Vatikánská muzea, která zaberou i s kaplí cca 2 hodiny. Pokud po Sixtinské kapli neskonale toužíte, poslední neděli v měsíci je vstup zdarma. Nenechte se odradit tou šílenou asi 1 km dlouhou frontou, dovnitř se dostanete během cca 40 minut. Tím, že se neplatí, tak ta fronta poměrně ubíhá.

Pokud půjdete do Vatikánu, podívejte se, jestli neslouží zrovna papež mši. http://www.vatican.va/news_services/liturgy/calendar/ns_liturgy_calendar_it.html To se pak musíte smířit s tím, že se do baziliky, nebo na náměstí jen tak nedostanete. Kdybyste chtěli papeže zahlídnout i mimo mši, každou neděli ve 12:00 jej můžete spatřit v okně papežského apartmá na náměstí sv. Petra, kde shrnuje události uplynulých dní, tzv. Angelus. Dny, kdy papež dlouží mše, je ve městě ještě víc turistů než obvykle.

A určitě, když už budete v bazilice, nezapomeňte jít na kopuli. Sice to stojí nějaké to euro, ale po 14 letech, co sem jezdím, jsem tam začátkem července zavítala poprvé a bylo to ….wooow….i když pro návštěvníky Říma, kteří město navštíví poprvé, je wooow všechno. Do kostelů je vždy nutné mít zahalená ramena a zvláště do sv. Petra a Sixtinské kaple vás nepustí, pokud nebudete mít sukni nebo pánové šortky minimálně ke kolenům. Od baziliky sv. Petra nekompromisně vrací zpět ty, kdo nejsou adekvátně oblečeni. Prostě je neukecáte. Na náměstí se ale dress code nevztahuje.

 

kvízová otázka 1: Kdo navrhl svatopetrské náměstí?

kvízová otázka 2: Kdo navrhl kopuli baziliky sv. Petra?

 Nenechte se unést krásou hned prvního kostela, do kterého vstoupíte. Další zabiják času. V Římě je kostelů bezpočet a všechny jsou krásné. Takže pokud máte v plánu vidět třeba ty nejdůležitější, v těch ostatních se po cestě stavte, ale příliš se v nich nezdržujte.

kvízová otázka 3: Které kostely spadají přímo pod správu Vatikánu?

Osobně nejraději se jen tak ztrácím v uličkách Říma. Nejlepší je na to okolí Piazza Navona, Pantheon, Campo de‘ Fiori a židovské ghetto a přes řeku Trastevere. To pak najdete místa, která v průvodcích nejsou, ale která stojí za to. Hlavně tam nejsou turisti (i když na Trastevere jsou úplně všude).

kvízová otázka 4: ve kterém městě bylo založeno první židovské ghetto na světě? (nápověda – je to v současné Itálii, ale Řím to není).

Rady pro chození po městě – zásadně boty bez podpatku – všude v centru jsou kočičí hlavy. Podpatky tak maximálně večer. Římanky nosí hodně plné platformy.

Ušetřete za vodu!!!! K Římu patří voda a fontánky asi jako k Sahaře písek. Všude po centru města, ale i mimo centrum, jsou fontánky „nosáči“ a pak kašny. Ty jsou na každém náměstí. Takže noste sebou kelímek nebo malou lahev a do té si vždy podle potřeby načepujte zadarmo vždy chladnou vodu. Ušetříte tím mraky peněz a nemusíte při tom chození sebou nosit další závaží.

 

Pokud mate chytrý telefon, existuje aplikace, která se jmenuje nasoni a ta vás dovede k nejbližšímu zdroji vody. Ale podle mne ji ani nebudete v praxi potřebovat.

 

Jídlo a pití

Snídaně

Typický Říman si dává snídani v baru (představte si něco jako snack bar) – cappuccino a sladké cornetto. Zásada je objednat si vše na stojáka. Pokud si sednete ke stolu a budete obslouženi, zaplatíte až trojnásobnou cenu. To platí i pro případ, že si přes den chcete dát v některém baru kávu. Většinou si ale koupenou kávu můžete ke stolečku odnést sami, cena pak zůstává stejná jako na stojáka. V barech to totiž funguje tak (a to i nočních, resp. všude, kde vidíte lidi stát a popíjet, platí to i pro zmrzlinu, tedy všude tam, kde nejste obsluhováni), že nejdřív zaplatíte u kasy a až pak s účtem jdete k pultu, kde vás obslouží.

Caffé na stojáka stojí kolem 80 centů, cappuccino 1,20 euro. A to i na letišti!!!!

 Oběd

To je něco rychlého. Třeba pizza nebo italové hodně využívají tzv. tavola calda, je to něco na způsob jídelen. Většinou se tam dá najíst kolem 4 – 5 euro, ale popravdě, je to trochu chaos než se zorientujete a v centru je úplně nenajdete. A navíc fungují spíše přes týden. Můžete si však dát panino neboli obložený chleba. Cena cca 4eura, levnější variantou je tramezzino, to stojí kolem 1,60 – 1,80 Euro. Zaženete tím ten největší hlad.

A nezapomeňte, že doba oběda je omezená. Takže pokud chcete obědvat v restauraci, po 14:00 už se většinou nenajíte. I když v turistických zónách některé restaurace mají otevřeno stále.

Aperitivo

Především mladší římané nahrazují večeři aperitivem. Zaplatíte 8 – 10 euro, v ceně je drink a to nealko nebo alko – pivo, víno, koktejl, takže si většinou všichni dáváme koktejl a bufet, kam si můžete chodit přidávat. Je důležité si vybrat místo, kam na aperitivo jdete tak, aby tam byl bufet, protože na některých místech vám přinesou omezené množství spíše takových jednohubek.

Většina barů a restaurací je otevřená, takže vidíte, zda tam buffet je a ještě se můžete i podívat, zda vám jídlo bude vyhovovat. Většinou se jedná o různé studené těstovinové, zeleninové a rýžové saláty, omelety, zelenina, někde je i sýr.

Na aperitivo se chodí většinou po práci kolem 18:30 – 21:00.

 Večeře

Největší událost dne. Na večeře se chodí kolem 20:30 – 22:00. restaurace praskají ve švech kolem 21:00 a italové si to náležitě užívají.

Levná varianta je pizza – římská je tenoučká. Pokud stojí kolem 6 – 8 euro, tak je to v normě.K pizze se pije pivo nebo cola. Víno ne.

Těstoviny – typicky římská kuchyně je poměrně těžká. Typické římské těstoviny jsou carbonara, cacio e pepe (kačo e pépe), gricia (griča)…cena k večeři kolem 10 Euro

 

Maso – mně osobně moc maso, jak ho dělají římani moc nechutná, protože nakrájeno většinou na tenko. Výjimkou jsou různé bifteky, steaky apod. Cena je od 13 – 25 Euro podle toho, co si dáte.

Ryby – respektive různé mořské plody je samozřejmě nejlepší si dát u moře, ale vzhledme k tomu, že Řím je od moře kousek, tak neuděláte chybu, když si dáte soté nebo spaghetti alle cozze (mušle) nebo vongole (slávky) nebo mix. Cena kolem 12 euro

Kromě pizzy se ke všemu pije víno a samozřejmě voda.

Dezerty

Klasické tiramisu, asi fajn, ale já ho nejím. Je to možná trochu divné, ale prostě nemám ráda kávové dezerty. Objevila jsem jinou úžasnou věc, která se jmenuje creme chantilly. Je to sice původně francouzská záležitost, ale nemá chybu. Ne všude ho však dělají dobrý.

Alternativa k dezertu je zmrzlina, kterou si dáte po odchodu z restaurace, když se jdete projít nočním Římem.

Spropitné se obvykle nendává, kromě večeře 1 – 2 euro.

 

Zmrzlina, káva, shopping a lelkování zase někdy příště

 

Odpovědi na kvízové otázky:

1) Bernini

2) Michelangelo

3) Bazilika sv. Petr, Bazilika sv. Jan v Lateránu, Bazilika Panny Marie Sněžné, Bazilika sv. Pavla za hradbami

4) Benátky

Autor: Tatiana Wartuschová | sobota 13.7.2013 23:01 | karma článku: 25,63 | přečteno: 11936x
  • Další články autora

Tatiana Wartuschová

Něco k římské kuchyni

aneb Pokud se třeba chystáte výhledově do Říma, tak abyste neumřeli hlady :-) Spousta lidí si myslí, že italská kuchyně jsou jen těstoviny a pizza.

21.1.2016 v 12:12 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2667x | Cestování

Tatiana Wartuschová

Kam na zmrzku v Římě

Teploty začínají stoupat, blíží se léto a tak je na místě pár doporučení, kam na zmrzlinu. Pro Římany je zmrzlina celoroční záležitost. Většina zmrzlináren má otevřeno po celý rok a to plnou nabídku. A na rozdíl od Čech nemají zavírací hodinu v podvečer, ale mají otevřeno dlouho do noci.

16.5.2014 v 12:31 | Karma: 12,61 | Přečteno: 2872x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Tak nám začala plážová sezóna aneb kam z Říma k moři

Kbybyste náhodou měli už dost toho chození po věčném městě a parky by vám k odpočinku nestačily, no, prostě kdybyste se chtěli někde vyvalit na pláži a užívat sluníčka a moře, mám tady pro vás pár tipů, které jsou relativně finančně a časově nenáročné. Pár doporučení mám i pro ty, kteří chtějí k moři, ale nechtějí se u něj jen válet.

12.5.2014 v 17:20 | Karma: 21,49 | Přečteno: 18206x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Jaro v Římě aneb Maledetta Primavera .....

Jaro už je tady, sluneční paprsky ťukají na dveře a tak tady mám typů, kdybyste se chtěli do věčného města vydat právě v tomto období. Jaro je určitě na návštěvu města rozhodně lepší období než horký srpen. Určitě se tak nezapotíte, tak lehce se nespálíte a nebude vám líto, že se místo chození po památkách, neválíte u moře. Ale už můžete chodit v krátkém rukávu, jíst zmrzliny co se do vás vejde a pokud zrovna není po dešti, relaxovat na trávnících v některém z římských parků.

8.4.2014 v 10:30 | Karma: 14,45 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Cestování

Tatiana Wartuschová

Ženy v politice - chtějí to vůbec?

Tak se sama sebe občas ptám, kdo jsou lidé, kteří vedou náš stát. Jde jim opravdu o to, aby naše země vzkvétala a lidé se měli lépe, jak hlásí ve svých předvolebních programech. Možná na začátku někteří z nich s těmito ideály do politiky jdou, ale pak...názor si každý jistě udělá sám. Vím, že v tom jsou různé tlaky různých nejen lobbystických skupin atp., ale občas mi politika připadá, že si chlapci hrají na dvorku a hádají se o to, kdo má víc kuliček v jamce.

18.3.2014 v 16:30 | Karma: 8,66 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4607x
Prostě se chci podělit o své názory na to, co se děje kolem a taky dát pár rad ohledně cest do Říma. Více informací pro cesty do Říma najdete na mém webu http://www.rimnadosah.cz